dinsdag 19 juni 2012

BEAUTY..

Spraytan | Risico's
Het is zomer. Je wilt graag je benen laten zien, maar die kunnen nog wel wat kleur gebruiken. De zon hebben we nog niet vaak zien en de vakantie laat ook nog even op zich wachten. Wat doe je dan? Even langs de spraytan salon om snel en veilig een kleurtje op te bouwen, toch? Eh, misschien toch niet..

Een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania heeft namelijk uitgewezen dat er stoffen zitten in de spraytan die gevaarlijk zijn om in te ademen. Wanneer de stof DHA ingeademd wordt en in de bloedbaan terecht komt, kan deze de ontwikkeling van kanker bevorderen. En dat wilden we nu juist voorkomen..

DHA is verantwoordelijk voor het donkerder worden van de huid. In de jaren 70 is de stof goedgekeurd voor het verwerken in lotions, maar men had toen niet kunnen bedenken dat de lotion ooit als spray gebruikt zou worden, waardoor DHA in de lucht terecht komt.



Is er reden tot algehele paniek? Nee hoor, in Europa is DHA namelijk wel goedgekeurd voor gebruik in spraytan salons. Het Europese Scientific Committee on Consumer Safety heeft recent ook een onderzoek gedaan naar de schadelijke stof en voorzag geen risico's voor consumenten.
Dit verschil tussen Europa en de Verenigde Staten is te danken aan het verschil in controles. In Europa de productie en import van DHA namelijk goed in de gaten gehouden en ieder cosmetisch product wordt onderworpen aan strenge veiligheidsbeoordelingen voordat het op de markt komt.

Het kan echter nooit kwaad om even goed na te denken over de risico's alvorens je in een cabine stapt. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de zonnebank, en de zon zelf..

--
Veronique
Nu.nl en ilovebeautynews.nl